Op zaterdag 28 september heeft de Vlaamse formateur een regeerakkoord bereikt, met enkele belangrijke wijzigingen die impact zullen hebben op het Vlaamse wagenpark. We zetten de kernpunten voor u op een rij.
Afschaffing fiscale voordelen voor elektrische voertuigen
Het akkoord voorziet een afbouw van fiscale voordelen voor elektrische voertuigen op twee fronten:
a. Invoering verkeersbelasting en BIV voor nieuwe zero-emissie voertuigen
Voor nieuw ingeschreven emissievrije voertuigen komt er een herziening van de vrijstellingen op de verkeersbelasting en Belasting op Inverkeerstelling (BIV). De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar dit zal extra kosten met zich meebrengen voor klanten die investeren in nieuwe elektrische wagens. Het plan lijkt geleidelijk te worden ingevoerd, met alleen gevolgen voor nieuw ingeschreven voertuigen in Vlaanderen. Voor leasingauto’s blijven de federale tarieven, die zijn afgestemd op Brussel, voorlopig van kracht.
b. Stopzetting van de aankooppremie voor elektrische voertuigen
De aankooppremie van maximaal € 5.000 voor elektrische voertuigen wordt zo snel mogelijk stopgezet. De Vlaamse regering had al eerder aangegeven dat deze premie na 31 december 2024 niet zou worden verlengd. Lopende aanvragen zullen nog uitbetaald worden, maar het is aangeraden dat nieuwe kopers zonder deze financiële stimulans hun beslissing maken.
c. Geen kilometerheffing voor personenwagens
In tegenstelling tot Brussel, heeft Vlaanderen voorlopig geen plannen om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren.
Bevriezing lage-emissiezones (LEZ)
Er is veel discussie geweest over de verstrenging van de lage-emissiezones (LEZ), vooral voor dieselvoertuigen met een Euro 5-norm. De LEZ-regels werden in het Waalse en Brusselse gewest reeds versoepeld. Vlaanderen volgt deze trend en zal de invoering van strengere LEZ-regels voorlopig bevriezen.
Uitstel verbod op verbrandingsmotoren
Het verbod op de verkoop en inschrijving van voertuigen met verbrandingsmotoren is uitgesteld van 2029 naar 2035. Dit geeft zowel de markt als autoverkopers meer tijd om zich voor te bereiden op de overgang naar volledig elektrische voertuigen. Dit uitstel is in lijn met de Europese wetgeving, wat betekent dat Vlaanderen zich op hetzelfde tempo zal aanpassen als de rest van de Europese Unie.
Wat betekent dit voor de autosector?
De wijzigingen in het Vlaamse regeerakkoord kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de overstap naar elektrische voertuigen. Allereerst zal het wegvallen van de incentives voor elektrische voertuigen vooral particulieren treffen. Nu de fiscale voordelen verdwijnen, kan de elektrificatie van de B2C-markt worden afgeremd.
Ook het uitstel van de strengere lage-emissiezones (LEZ) heeft impact. Door de tijdelijke bevriezing van de huidige regels wordt de druk om snel te investeren in groenere voertuigen verminderd. Dit kan ertoe leiden dat particulieren hun oude voertuigen langer blijven gebruiken en dat de overgang naar duurzamere mobiliteit wordt vertraagd.
Ten slotte zullen de regionale belastingen op elektrische voertuigen een grote rol gaan spelen in de berekening van de Total Cost of Ownership (TCO). Met de invoering van de verkeersbelasting en de BIV voor emissievrije voertuigen zullen kopers niet alleen moeten rekening houden met de leaseprijs en het energieverbruik, maar ook met bijkomende fiscale lasten die per gewest kunnen verschillen.