De RSZ geeft uitleg bij verlenging en aankoopoptie van leasingcontracten

Anthony Vandenberghe

18 december 2023

De RSZ heeft extra toelichting gegeven over de toepassing van de multiplicator voor de CO2-bijdrage bij verlenging van leasingcontracten. Hierbij wordt benadrukt dat de multiplicator ook moet worden toegepast wanneer leasingcontracten worden verlengd, voor zover de uitvoeringsmodaliteiten van de verlenging bij aanvang van het contract niet bekend waren.

Wat is de CO2-bijdrage?

Wanneer een werkgever een werknemer een voertuig ter beschikking stelt, is er naast het Voordeel Alle Aard (VAA) dat door de werknemer verschuldigd is, ook een solidariteitsbijdrage aan de RSZ. Deze CO2-bijdrage wordt betaald door de werkgever voor werknemers die privé gebruik mogen maken van een bedrijfswagen.

Hoewel de term CO2-bijdrage anders doet vermoeden, geldt deze ook voor elektrische wagens. Voor elektrische en plug-in hybride wagens betaalt de werkgever echter de minimale CO2-bijdrage (€ 31,99 in 2024).

Verhoging solidariteitsbijdrage voor bedrijfswagens met een CO2-uitstoot

Minister Vincent Van Peteghem kondigde in 2021 een hervorming van de bedrijfswagenfiscaliteit aan die met name non-zero-emissievoertuigen (non-ZEV’s) treft. Zo wordt de maximale fiscale aftrekbaarheid van een non-ZEV beperkt van 75% in 2025 tot 0% vanaf 2028, en wordt er een multiplicator toegepast op de formule van de CO2-bijdrage, van 2,25 in 2023 tot 5,5 vanaf 2027. Deze regels zijn van toepassing op non-ZEV’s besteld vanaf 1 juli 2023.

Bijkomende toelichting bij de toepassing van de multiplicator

In haar driemaandelijkse Administratieve instructies heeft de RSZ verdere uitleg gegeven over hoe deze nieuwe regels correct moeten worden toegepast, omdat dit voor veel werkgevers en sociale secretariaten niet volledig duidelijk was.

Moet de minimum CO2-bijdrage voor PHEV’s ook vermenigvuldigd worden met de multiplicator?

De RSZ is hierover duidelijk: enkel de formule moet worden vermenigvuldigd met de multiplicator; het minimumbedrag hoeft niet te worden vermenigvuldigd. In de praktijk betekent dit dat benzinevoertuigen met een CO2-uitstoot onder 98g/km geen impact zullen ondervinden van de multiplicator in 2024.

Wanneer ik aan het einde van het leasingcontract de wagen afkoop, mag ik dan nog steeds de CO2-bijdrage berekenen zonder multiplicator?

Enkel en alleen wanneer de aankoopoptie voorzien was in de initiële lease- of huurovereenkomst, en indien de overeenkomst werd afgesloten vóór 1 juli 2023, moet de multiplicator niet worden toegepast wanneer het voertuig door de werkgever wordt aangekocht. In de praktijk zal dit van toepassing zijn bij alle financiële leasing- of -rentingcontracten met een vast restwaarde percentage. In operationele leasing is het eerder uitzonderlijk dat aankoopopties op voorhand vast worden gelegd.

Kan ik mijn leasecontract aan dezelfde (para)fiscale voorwaarden verlengen en zo de aankoop van een ZEV nog een jaartje uitstellen?

Dit is mogelijk, maar onder voorwaarden. Enkel wanneer in de oorspronkelijke leaseovereenkomst, aangegaan vóór 1 juli 2023, de verlenging werd voorzien inclusief alle concrete uitvoeringsmodaliteiten hieraan verbonden (lees leaseprijzen, duur van de verlenging…).

In de praktijk betekent dit dat een zogenoemde leasematrix voorzien moet zijn in het initiële leasecontract en de termijn naar waar verlengd wordt in de leasematrix beschreven moet zijn. Elke andere verlenging die dus niet in het initiële contract beschreven stond, wordt beschouwd als een nieuw contract, met een nieuwe besteldatum en bijgevolg met toepassing van de multiplicator.

Er zijn dus heel wat nieuwe regels om rekening mee te houden bij de berekening van de CO2-bijdrage. Car Cost Advisor berekent voor elk voertuig alle TCO-componenten en helpt zo de juiste keuzes te maken op maat van elke klant.

Voor meer informatie over dit onderwerp of andere fleet gerelateerde vraagstukken kunt u contact opnemen met EuroFleet Consult, gespecialiseerd in opleidingen en advies op maat van de fleet professional. U kunt contact met hen opnemen via info@eurofleet-consult.com of op het telefoonnummer 02/709 54 40.

Blogs

mrt 14 2024

Vlaamse EV-premie geldt ook voor zelfstandigen en vrije beroepen

  Er is heel wat inkt gevloeid over de Vlaamse premie van tot 5.000 euro die in 2024 wordt toegekend voor elektrische auto’s met een maximale...
feb 05 2024

Minister verduidelijkt werkwijze terugbetaling laadkosten voor wie eigen laadpaal heeft

De fiscus beschouwt het terugbetalen van thuis verbruikte elektriciteit voor het opladen van een bedrijfswagen onder enkele specifieke voorwaarden...
nov 27 2023

De lichte vracht: meer personenwagen dan je denkt.

Onder invloed van de veranderende fiscale en RSZ-regelgeving worden professionele gebruikers sterk aangemoedigd om uitsluitend nog elektrische...
sep 25 2023

Verkenning van de Oplaadjungle: het echte avontuur van elektrisch autorijden

Er was een tijd waar autorijden iets avontuurlijks had. Je moet al met een sportauto of oldtimer op uitstap gaan om het avontuurlijke van autorijden...
jul 01 2023

1 juli 2023: hoe zit het met het beheer van je vloot na D-Day?

Wagenparkbeheerders en ondernemers stonden begin vorige maand voor een grote omwenteling, waar werd naar uitgekeken als naar het einde der tijden....
jun 01 2023

Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan? De fiscale regels voor motorhomes uitgelegd

De fiscale regels voor kampeerauto’s, motorhomes of campers zijn zeer complex in ons land. Dat is geen verrassing, maar het is toch nuttig om alles...
apr 25 2023

Voorstel voor het fiscaal ondersteunen van lichte bedrijfswagens zonder CO2-uitstoot

Op 12 april 2023 lanceerde Petra De Sutter, Belgisch Vicepremier, een oproep om de fiscaliteit van lichte bestelwagens (LCV-voertuigen) aan te...
sep 30 2022

Welke datum is van belang voor de nieuwe fiscale regels?

Toen de overheid de nieuwe regels voor de fiscale aftrekbaarheid van plug-in hybrides en auto’s met verbrandingsmotoren bekendmaakte, gaf ze te...
Voertuig is aan het opladen
sep 30 2022

Wat gebeurt er als de laadpaal van de werkgever thuis ook geld oplevert?

Een vraag die we regelmatig krijgen is er eentje die betrekking heeft op door (of namens) de werkgever geplaatste laadpalen bij medewerkers thuis....
sep 29 2022

Welke verkeersregels gelden voor het opladen op de openbare weg ?

Op de openbare weg worden elektrische voertuigen steeds meer zichtbaar. Vooral in Vlaanderen zijn de publieke laadpalen stilaan een vast onderdeel...

Binnen 2 minuten een TCO-berekening op maat

Belastingen zijn een lastig onderwerp, zeker als u er niet dagelijks mee te maken heeft. Car Cost Advisor maakt het u gemakkelijk. Wij ontwikkelden een unieke webapplicatie op maat van de gebruiker die de actuele autofiscaliteit vertaalt in een uitgebreide Total Cost of Ownership-berekening op maat van de gebruiker én het bedrijf.

Vul onderstaand formulier in en ontvang op werkdagen binnen 24 uur een proefaccount. Zo kunt u rustig uitproberen of Car Cost Advisor bij u past.

}

Binnen 24 uur een account

Probeer vrijblijvend

Zeer gebruiksvriendelijk

Vraag hier uw gratis test-account aan